Valikko Sulje

Norja, Stjördal Austkil

NORJA, STJÖRDAL AUSTKIL

Lohen perhokalastusta Keski-Norjan Stjördal-joella. Hieno Austkil Lodge ja 2 km pitkä kalastusalue Stjördal-joen keskiosalla. Koko Austkil Lodge ja kalastusalue vuokrataan viikoksi kerrallaan 4-6 hengen ryhmälle. Austkil on yksi Stjördal-joen hienoimpia ja tuottoisimpia kalastusalueita, parhaana vuonna alueelta on saatu yli 100 lohta ja meritaimenta.

STJÖRDAL JOKI

Stjördal joki sijaitsee Keski-Norjassa ja laskee mereen Trodheimvuonossa noin 40 kilometriä Trondheimista pohjoiseen. Joen kokonaispituus on noin 70 kilometriä, mutta lohen nousu kuitenkin pysähtyy noin 60 kilometriä jokisuusta Meråkerissa olevaan putoukseen. Suosituimmat kalastusalueet sijaitsevat joen keskiosalla. Stjördal kuuluu Norjan kymmenen parhaimman lohijoen joukkoon ja vuotuiset lohisaaliit ovat viime vuosina vaihdelleet 1500 – 2500 lohen välillä. Lohien keskipaino Stjördal joessa on noin neljä kiloa, mutta suurimmat lohet ovat jopa 20-kiloisia. Meritaimenkanta joessa on myös hyvä.

Stjördal on keskikokoinen joki, keskivirtaama on noin 75 kuutiometriä sekunnissa, sen leveys vaihtelee 20 ja 40 metrin välillä. Vesi on kirkasta ja aavistuksen ruskehtavan sävyistä, sateet värjäävät veden vielä enemmän ruskehtavaksi. Stjördal on yläjuoksulla säännöstelty joki, ja siten veden korkeus vaihtelee vähemmän kuin esimerkiksi Gaulassa. Kovat sateet voivat Stjördalissakin kuitenkin nostaa veden korkealle nopeasti. Lähes yhtä nopeasti se myös laskee sateen loputtua.

PERHOKALASTUS

Stjördal-joki sopii erittäin hyvin perhokalastukseen, koska se on luonteeltaan suhteellisen hitaasti virtaava, eikä siinä ole kovia koskia vaan pienet kosket ja poolit vuorottelevat ja muodostavat hienoja perhopooleja. Lohia ja meritaimenia tavoittaa usein koskien niskoilta ja koskien aluspooleista. Stjördal-joella perinteinen lohen uppoperhokalastus on tuonut parhaat tulokset, pintaperhokalastus ei ole joella kovin suosittua. Siimoja ja heittokulmaa kannattaa vaihdella paljonkin virtauksen ja veden syvyyden mukaan. Veden korkeuden vaihtelut tuovat lisämielenkiintoa kalastukseen, kun lohien ja meritaimenien seisontapaikat ja veden väri muuttuvat veden korkeuden mukaan.

AUSTKIL KALASTUSALUE

Kalastajien käytössä on noin 2 km pitkä yksityinen Austkil kalastusalue Stjördal-joen keskiosalla, noin 20 kilometriä jokisuusta ylöspäin. Käytössä on joen molemmat puolet eli yhteensä noin 4 km jokirantaa. Maksimi kalastajamäärä koko Austkil alueella on 6 henkilöä. Poolit on jaettu 2 eri alueeseen. Kalastusalue 1 on Skogen pooli, pituus 1300 m, se on käytössä joka päivä. Kalastusalue 2 on vuoropäivin joko Holmene pooli, pituus 700 m tai Sonoset pooli, pituus 500 m.

KALASTUSSÄÄNNÖT

Vain perhokalastus ja heittokalastus on Austkil alueella sallittua ja kalastajilla on 1 lohen henkilökohtainen vuorokausikiintiö. Mikäli kalastaja tappaa lohen eli täyttää päiväkiintiön, hänen pitää lopettaa kalastus klo 24 asti. Kalastajilla on myös 6 lohen kausikiintiö per henkilö, joista 3 saa olla yli 65 cm. Vapautettuja lohia ei lasketa kiintiöön. Yli 3 kg naaraslohet on rauhoitettu elokuussa. Meritaimen on rauhoitettu koko kauden. Kaikista tapetuista lohista pitää ottaa suomunäyte, muutama suomu kylkiviivan läheltä, rasvaevän kohdalta. Laita suomut kirjekuoreen ja täytä kysytyt tiedot. Elokuussa Sonoset poolissa on sallittua vain perhokalastus kelluvalla perhosiimalla.

KALASTUSKAUSI

Stjördal-joen kalastuskausi alkaa kesäkuun ensimmäisenä päivänä. Kesäkuun alkupuolella jokeen nousee lähes pelkästään suuria lohia, jotka ovat kooltaan yleensä 7-18 kg. Siten alkukesällä sinulla on hyvä mahdollisuus saada elämäsi suurin lohi. Alkukaudesta vesi on usein korkealla ja kylmää ja veden lämpötila on 6-10 astetta. Korkean veden olosuhteisiin suosittelemme Guideline TripleD Sink 2/4/6, Sink 1/3/5 ja Float/S2/S4 ampumapäitä ja putkiperhoja, joiden siiven pituus on 7-12 senttiä.

Kesäkuun puolenvälin jälkeen lohien määrä joessa kasvaa ja suurien lohien lisäksi jokeen nousee myös keskikokoisia lohia eli lohijalkoja, jotka ovat painoltaan 4-7 kiloa. Päänousu kestää heinäkuun alusta elokuun puoliväliin, silloin Stjördal-jokeen nousee kaikenkokoisia lohia ja näillä viikoilla saadaan määrällisesti eniten lohia. Keskikesällä veden korkeus on yleensä normaali tai matala ja veden lämpötila on 10-16 astetta. Perhosiimoiksi näihin olosuhteisiin suosittelemme esim. Guideline TripleD Float/S2/S4, Float/Int/S2 ja Float/Int ampumapäitä ja putkiperhoja joiden siiven pituus on 3-7 senttiä.

Elokuun loppupuolella Stjördal-jokeen nousee vielä kirkasta lohta, mutta saaliiksi saadaan myös jonkin aikaa joessa olleita, jo tummuneita – yleensä suuria lohia. Loppukesällä vesi on yleensä normaalissa tai alhaalla ja veden lämpötila on 9-15 astetta. Perhosiimoiksi näihin olosuhteisiin suosittelemme Guideline TripleD Float/Int/S2, Float/Int ja Floating ampumapäitä ja putkiperhoja joiden siiven pituus on 3-5 senttiä. Stjördal-joen kalastuskausi päättyy elokuun viimeisenä päivänä.

PERHOKALASTUSVÄLINEET

Suosittelemme Stjördal-joelle kahdenkäden 12-15′ jalkaisia lohivapoja luokissa 8-11 ja niihin sopivia laadukkaita levyjarrullisia keloja. Stjördal-joella voi hyvin käyttää myös yhdenkäden vapoja, esim. 9-10′ jalkaista 7-8 luokan vapaa. Perhosiimoina kelluvat, kärkiuppoavat ja intermediate ampumapäät ovat eniten käytettyjä. Ota mukaan myös uppoavia siimoja mahdollisia korkean veden olosuhteita varten. Ennen kalastusta kalastajien on desinfioitava kalastusvälineet läheisellä Midtkil leirintäalueella.

PERHOT

Hyviä perhoja Stjördal-joella ovat esimerkiksi Thunder & Lightning, Banana, Black & Orange, Black & Yellow, Black Sheep, Dee Sheep, Green butt, Red butt, Greenlander, Green Highlander, Sunray Shadow, Monkey, Willie Gunn, Silver & Black, Allys Shrimp ja Bomber.

AUSTKIL LODGE

Kalastajat majoittuvat 1800-luvulta peräisin olevassa tyylikkäässä Austkil Lodgessa, lähellä kalastusalueita. Austkil Lodge majoitusrakennus on entisöity kalastajien käyttöön ja talossa on kaikki mukavuudet: Olohuone, keittiö sekä 1-2 hengen makuuhuoneita. Wc, suihku ja kuivaushuone löytyvät viereisestä majoitus/huoltorakennuksesta. Ruokailut jokainen ryhmä voi järjestää haluamallaan tavalla lodgen keittiössä.

MATKAN TOTEUTUS

Omatoiminen kalastusmatka. Kalastajat järjestävät itse kuljetukset Stjördal-joelle Norjaan. Alueen omistaja esittelee majoituksen ja kalastusalueet kalastajille tulopäivänä.

  • Hinta: 6450 eur/ryhmä/7 päivää/7 yötä
  • Ryhmän koko: 4-6 henkilöä
  • Varaustilanne: Kysy vapaita viikkoja
  • Kalastusmatka sisältää: Eksklusiivinen kalastus 4-6 henkilön ryhmälle, Kalastusluvat, Majoitus, Kalastusalueiden esittely
  • Kalastusmatka ei sisällä: Automatkat, Norjan kalakortti 260 kruunua (noin 30 eur), Desinfiointi, Ruokailut
  • Kalalajit: Lohi, Meritaimen
  • Kalastuskausi: 1.6-31.8
  • Lisätietoa: Stjördal-Austkil Lodge >>

Norja, Stjördal Austkil

6450,00 

Stjördal joki 1.6-31.8

Varasto loppu