Meny Stäng

Skottland, North Esk

FLUGFISKE – SKOTTLAND, NORTH ESK

Flugfiskeresor efter lax till en av de finaste laxälvarna i Skottland, North Esk. Fishmaster arrangerar en fiskeresa till Stracathro beat 12.-19.3.2023. Jouni Rauha jobbar som reseledare på den här flugfiskeresan. Under de senaste åren på samma period i mitten av mars har det fångats fina laxar på Stracathro beat.

NORTH ESK

North Esk är en världskänd laxälv och tillhör en av Skottlands bästa laxälvar. North Esk startar sin färd från höjderna i Angus och rinner sedan österut genom Glen Esk och mynnar slutligen ut i havet, ca 6 kilometer norr om Montrose och 50 km söder om Aberdeen. North Esk älven är laxförande från havets nedersta pooler upp till Edzell. En sträcka på ca 15 km. North Esk är idag en av Skottlands bättre laxälvar, älven är ganska liten men väldigt bra. Älven är känd för sitt tidiga laxsteg och är en av de bästa vårlaxälvarna i Skottland. Fiskesäsongen börjar redan den 16. februari och vårfisket är som bäst från mars till maj. På hösten i september och oktober stiger det mycket fisk och det fångas blank lax ända fram till säsongens slut.

FLUGFISKE – STRACATHRO

Vår flugfiskegrupp fiskar på en privat Stracathro fiskesträcka som ligger cirka 11 km från havet. Sträckan är bokad exklusivt för vår Fishmaster fiskegrupp på fyra personer. Stracathro fiskesträckan är vacker och lätt fiskad, den är 2 km lång och kan fiskas från älvens båda sidor. Dock fiskar vi mestadels från älvens norra (vänstra) sidan. Det finns 11 olika intressanta pooler som fiskar bra på olika vattenstånd. Poolerna har en fin ström för flugfiske och det finns många bra ståndplatser för laxen. På strandbanken finns en fin fiskestuga där vi kan äta och vila. Endast flugfiske med flugspö är tillåtet och fisket sker enligt ’catch and release’ principen. Endast enkel eller dubbelkrok får användas.

FLUGFISKEREDSKAP

För flugfiske i North Esk rekommenderas 12-14 fots tvåhands flugspön i klasser 8-10 med passande flugrulle med bra skivbroms. Som fluglinor rekommenderas sink tip eller intermediate skjutklumpar. Ta också med några snabbsjunkande skjutklumpar för möjliga högvattenperioder.

FLUGOR

Bra flugor för North Esk är till exempel Dee Sheep, Black Sheep, Black & Yellow, Black & Orange, Willie Gunn, Munro Killer, Cascade, Flamethrower, Monkey, Allys Shrimp och Garry.

BOENDE

Fiskegruppen bor i ett trevligt Skotskt hus nära Stracathro fiskesträckan. Huset har restaurerats fint för fiskarena. Där har vi allt som behövs: wc, dusch, vardagsrum, välutrustat kök och fyra sovrum. Vi lagar maten själv i huset.

RESARRANGEMANG

Fiskeresorna till North Esk älven görs med Fishmasters reseledare. Resan är från tisdag till nästa söndag och vi fiskar fyra dagar från onsdag till lördag. Kunderna tar flyg till Aberdeen och träffar Fishmasters reseledare Jouni Rauha på flygfältet. Resan fortsätter därifrån med hyrbil till destinationen Stracathro som tar ungefär en timme. Efter fiskeveckan tar guiden gästerna tillbaka till Aberdeens flygfält.

  • Resans datum: 12.-19.3.2023
  • Pris: 1880 eur/person
  • Resans längd: 4 fiskedagar/5 nätter i boendet
  • Grupp storlek: 1 reseledare + 3 personer
  • Bokningar: fullbokad
  • I fiskeresan ingår: Fiskekort, Flugfiske, Boende, Visning av fiskesträcka
  • Ingår ej i fiskeresan: Flyg till Aberdeen, Hyrbil, Mat
  • Fiskarter: Lax, Havsöring, Öring
  • Fiskesäsong: 16.2 – 31.10

Skottland, North Esk

1880,00 

North Esk älven 12.-19.3.2023

Slut i lager